Trauma / uit balans

 

 

 

 

 

Hervind jouw veerkracht in body.

Jij bent zoveel meer dan de reactie op wat je is overkomen.

 

 

Wat is dat, een trauma?

Je bent in verwachting of misschien net bevallen. Zwanger zijn, is voor veel vrouwen niet alleen een roze wolk. Je kan je door alle (hormonale) veranderingen fysiek en emotioneel uit balans voelen. Er kan plotseling iets veranderen in een zwangerschap of tijdens een geboorte, je kan dat als heftig ervaren. Of je ervaart het gevoel dat je geen grip hebt en je niet in staat was om adequaat te reageren. Er kan sprake zijn van een trauma of impactvolle gebeurtenis.

 

Veel vrouwen ervaren een bevaltrauma. Je kunt denken aan verschillende ervaringen:

  • Een miskraam
  • Een vroeggeboorte
  • Plots medisch ingrijpen tijdens de bevalling
  • Niet mogen of kunnen doen wat jouw lijf graag had gewild
  • Het gevoel dat je aan je lot overgelaten wordt
  • Een spoedkeizersnede
  • Gescheiden worden van je kind na de bevalling of keizersnede

 

Wat gebeurt er als je een trauma oploopt? De angst en spanning die je voelde tijdens het baren, wordt opgeslagen in het oudste en diepste deel van ons brein. Dat stuurt onze lichamelijke reacties aan, met als doel om jezelf en onze geliefden te laten overleven in gevaarlijke situaties. Wanneer je een traumatische ervaring opdoet, wordt er een grote hoeveelheid energie geactiveerd om te vechten of te vluchten. Tijdens een bevalling kan je niet vechten of vluchten en wordt deze energie niet ingezet.

 

De energie blijft opgeslagen in het lichaam en veroorzaakt verstoring en problemen. Zoals:

- het gevoel dat je jezelf niet bent

- slapeloosheid, nachtmerries of je altijd moe voelen

- je alert, angstig of onveilig voelen

- je niet kunnen concentreren, snel geagiteerd of boos zijn

- hevige terugkerende emoties ervaren bij het terugdenken aan of vertellen over de bevalling of impactvolle gebeurtenis tijdens de zwangerschap

 

 

Het lichaam weet ook hoe het deze energie langzaam kan ontladen, alleen is daar soms begeleiding bij nodig. Het is mogelijk om te herstellen van trauma. Lichaamsgerichte traumatherapie helpt je om op een zachte manier oude ervaringen te verwerken. Mensen ervaren hierna vaak meer levenslust en verbinding met zichzelf.

 

Wanneer start je met lichaamsgerichte traumatherapie?

Wanneer je jouw bevalling of een ervaring uit jouw zwangerschap als heftig of traumatisch hebt ervaren, kan je zodra je opmerkt dat je er last van hebt al starten met traumatherapie. In de weken, maanden of jaren daarna kan dat ook nog. Je bent nooit te laat.

 

Er is één uitzondering, waarbij ik je geen volledige therapie sessie kan aanbieden om de energie te reguleren die het trauma heeft opgeleverd. Indien je negen weken of langer zwanger bent van een volgend kindje, staat jouw lichaam in verbinding met het zenuwstelsel van jouw kindje. Wanneer ik dan met jou werk en je begeleid om de trauma energie te ontladen, komt dat ook bij jouw kindje. Ik kan jouw kindje, zo diep in de buik, niet helpen om te reguleren en dus willen we niet dat die energie daar komt. Dat betekent niet dat ik niets voor je kan doen. We kunnen samen kijken naar hoe jij kunt gronden en ontspannen, welke sensaties in jouw lichaam je ervaart en welke emoties die oproepen, wat die je willen vertellen. Zo werken we met het reguleren van jouw lichaam en geest, zonder de hevige energie vrij te maken.

Wanneer je ervoor openstaat kunnen we gebruikmaken van visualisaties, muziek, afbeeldingen, meditaties, aanraking van het lichaam, ontspanningsmassage met behulp van een rebozo (geweven doek).

 

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Wanneer we alleen werken met een shocktrauma, dat is een situatie die te snel en onverwacht kwam, zijn enkele sessie vaak al voldoende. 

Wanneer je in jouw jeugd bloot bent gesteld aan ontwikkelingstrauma, je niet veilig hebt gevoeld, gepest, buitengesloten of mishandeld bent, zullen er meer sessies nodig zijn om meer balans te ervaren.

 

"Ik voelde ruimte ontstaan." (vrouw, 34 jaar, zwanger van haar tweede kindje).