Doula

 

"Esli geeft ruimte terwijl ze er is." 

 

Doula Esli

Het moment waarop jij moeder of vader wordt, zal je je de rest van jouw leven herinneren. Jullie kindje slaat de ervaring van geboren worden op in het lichaamsgeheugen. Hij of zij draagt die mee in de rest van het leven. Het is voor jullie allemaal een overgangsmoment. Ik geloof in de veerkracht van ouders. Graag draag ik bij aan een start van nieuw leven, door jullie je als ouders te zien, te horen en bij jullie aan te sluiten. Wanneer je je veilig voelt, ben je open en aanwezig. Dat zal bijdragen aan de verbinding die jullie met je kindje maken tijdens de zwangerschap en de geboorte. Hij of zij zal zich veilig, gewenst en geliefd voelen. Die hechting vormt de basis voor het verdere leven van je kindje.

Als doula breng ik een open hart, warme handen, een helder voelen en veel ervaring in begeleiding mee. Ik luister naar jullie verlangens. Geen mens, geen lichaam en geen geboorte is hetzelfde. Jij weet het beste wat jij nodig hebt om je zo veilig mogelijk te voelen tijdens het baren. Dat kan een badbevalling thuis zijn, maar ook een bevalling in het ziekenhuis met pijnmedicatie of een keizersnede. Soms heb je vanwege gezondheidsredenen minder keuzevrijheid dan je zou willen. Ik ondersteun jouw en je partner daar graag bij in de voorbereiding op en tijdens en na de bevalling.

 

"Every year when we blow out the candles on our birthday cake we celebrate the remarkable day when our lives began…"

Anne Verwaal

 

Wanneer jouw zwangerschap of eerdere bevalling anders loopt dan je hoopt, zal ik er graag voor jou/ jullie zijn. Ik heb ervaring in het begeleiden van een zwangerschappen die als verrassing kwamen, vrouwen die angst hebben, moeders met een prenatale depressie, eerdere traumatische bevalervaring en het verlies van een kindje.

 

Waarom een doula?

In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat continue begeleiding zorgt voor:

  1. Een kortere duur van de bevalling
  2. Meer spontane vaginale bevallingen
  3. Minder gebruik van pijnbestrijding
  4. Een hogere tevredenheid met de bevalling.

 

 

Wat doet een doula?

Doula is een Grieks woord voor ‘dienende vrouw.’  Ik zal emotionele en fysieke steun geven aan de moeder en partner. Zo maak ik oogcontact, geef een zachte massage of steun via aanraking, help de ademhaling tot rust te brengen of geef bemoediging in woorden. We zoeken samen naar houdingen die voor jou prettig voelen. Ik kijk naar wat jij nodig hebt om je gesteund te voelen. Als jij je als bevallende vrouw warm en geborgen voelt, maak je namelijk oxytocine aan. Dat is het hormoon dat voor weeën zorgt en de bevalling in beweging zet. Ik help je te ontspannen, spreek jullie moed in en bewaak de rust zo goed als ik kan.

Naast doula ben ik ook lichaamsgericht traumatherapeut en een kei in het lezen van non-verbale signalen. Indien je bang bent, ken ik mogelijkheden om te zoeken naar meer veiligheid en openheid.

 

Een begeleidingstraject ziet er als volgt uit:

- Kennismakingsgesprek bij jullie thuis

- Twee uitgebreide voorbereidende gesprekken op de bevalling bij jullie thuis.  Ik geef informatie en we bekijken jullie bevalwensen.

- Steun bij het opschrijven van jullie bevalwensen

- Continue aanwezigheid tijdens de bevalling vanaf het moment dat jullie dat wensen

- Een nagesprek in de kraamtijd waarin we terugblikken op de bevalling en jullie geboorteverhaal en een kraamcadeau geef.

 

Het geboorteverhaal is in mijn begeleiding onderdeel van het pakket. Vrouwen hebben tijdens de bevalling door de focus op hun lichaam minder ruimte in hun hoofd om na te denken en te onthouden. Het helpt je om in alle rust, nadien, het hele verhaal te kunnen lezen en te begrijpen wat er precies wanneer gebeurde. Daarnaast is het een geweldige herinnering voor de rest van jullie leven!

 


REVIEWS

"Nu Mia bijna zes weken oud is, kijken we terug op een heel bijzondere ervaring, waarin jij een belangrijke rol hebt gespeeld. Vanaf het eerste gesprek hadden we een klik en we zijn blij dat jij ons hebt begeleid tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je hebt ons rust, positiviteit en vooral veel vertrouwen gebracht." (Iris & Joost).

 

"Esli was amazing and helped us a lot. I can only highly recommend her." (Mario)