Doula

 

Liefdevolle en traumasensitieve begeleiding voor mama, papa (of partner) en baby

 

 

 

Waarom een doula?

Overgave en een veilige hechting

Het moment waarop jij mama of papa wordt, onthoud je voor de rest van jouw leven. Het is een overgangsmoment, een transformatie. Wanneer je je op dit moment veilig en in verbinding voelt met je partner en je kindje, draagt dat bij aan de hechting. Een veilige hechting is de basis van de band met jouw kindje. Hij of zij zal zich veilig, gewenst en geliefd voelen. Je kindje kan zich vanuit die veilige basis optimaal ontwikkelen.

Ik blijf bij je, tijdens de baring. Of je nu thuis, in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevalt. Ik zorg ervoor dat je je gezien, gehoord en gesteund voelt. Overal ter wereld bevallen vrouwen, dus jij kan het ook. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. Het is een intens proces. Ik help je om te focussen op je lichaam, te ontspannen en te zoeken naar veerkracht. Wanneer jij je veilig voelt, kan je je overgeven aan de baring en je kindje warm welkom heten.

 

De waarde van continue begeleiding in wetenschappelijk onderzoek

Er is aangetoond dat continue begeleiding bij een baring voordelen heeft, namelijk:

  1. Een kortere duur van de bevalling.
  2. Meer spontane vaginale bevallingen.
  3. Minder gebruik van pijnbestrijding.
  4. Een hogere tevredenheid met de bevalling.

https://www.cochrane.org/CD003766/PREG_continuous-support-women-during-childbirth

 

 

Waarom Esli als doula?

 Ik breng ik een open hart, warme handen, een helder voelen en veel ervaring in begeleiding mee. Mijn begeleiding is praktisch, holistisch en traumasensitief.

Traumasensitief

Naast doula ben ik ook Somatic Experiencing Practitioner, ofwel lichaamsgericht traumatherapeut. Ik kan je ondersteunen in de bewustwording van en het luisteren naar lichaamssignalen. Samen onderzoeken we hoe je lichaam voelt in rust en hoe het voelt bij oplopende stress, angst of pijn. Een barende vrouw weet instinctief zoveel over wat er nodig is, als zij  - de soms subtiele- signalen kan ontvangen. Ik kan je ook helpen door jouw lichaamssignalen te observeren en fysieke steun te geven. Jij bent steeds degene die hierin bepaalt wat je wel en wat je niet wilt, wat goed voelt en wat niet. Wanneer je je veilig voelt en ontspant, zal er oxytocine aangemaakt worden. Dat is het hormoon dat nodig is voor het aanmaken van weeën en de baring te laten vorderen. Spanning, angst of stress zorgen voor adrenaline. Dit hormoon remt de baring af. Rust en veiligheid zijn dus essentieel in het baringsproces. Vrouwen met baringsangst of een eerder geboortetrauma, kunnen veel baat hebben bij  mijn lichaamsgerichte kennis, ervaring en vaardigheden.

Praktisch: we zetten samen heldere geboortewensen op papier. Ik zal emotionele en fysieke steun bieden aan de aanstaande mama en haar partner. Je kan hieronder iets meer lezen: 'Wat doet een doula?'

Holistisch: de geboorte van nieuw leven is de normale gang van de natuur en toch zo bijzonder. Ik werk met een brede kijk op het ouderschap. De baring vormt hiervan het startpunt. Met het kindje worden ook de ouders geboren. Je vindt gemakkelijker je weg in het ouderschap, wanneer je je bewust bent van wat er voor jullie belangrijk is. Wie hoop jij als ouder te zijn? Zijn er bijzonderheden op fysiek vlak? Welke rollen heb je nog meer in het leven? Wat als je moet prioriteren na de geboorte van jullie kindje? Welke sociale contacten heb je en van wie kan je postpartum steun verwachten? Wat is voor jou de betekenis van mama of papa worden? Heb je verlangens, dromen of wensen voor de toekomst samen? Dit zijn vragen die aan de orde kunnen komen, indien je dat op prijs stelt. Als geestelijk begeleider heb ik veel gesprekservaring rondom dat vraag wat mensen werkelijk belangrijk vinden in hun leven, wanneer dat verandert.

 

 

 

"A birthing woman requires her attendants to hold her while she navigates it all, remind her of her power when she may forget and to affirm that she is safe."

@the.light.house.doulas

Wat doet een doula?

Doula is een Grieks woord voor ‘dienende vrouw.’  Ik zal emotionele en fysieke steun geven aan de moeder en partner. Zo maak ik oogcontact, geef een zachte massage of steun via aanraking. We zoeken samen naar houdingen die voor jou prettig voelen. Ik help de ademhaling tot rust te brengen en je te ontspannen. Ik bemoedig je als je baringsproces als pittig ervaart. Ik ben er voor je, als er angst komt kijken. Ik kijk naar wat jij nodig hebt om je gesteund te voelen. Als jij je als bevallende vrouw warm en geborgen voelt, maak je namelijk oxytocine aan. Dat is het hormoon dat voor weeën zorgt en de bevalling in beweging zet.

Daarnaast breng ik jullie geboortewensen onder de aandacht van de professionals die betrokken zijn bij de baring. Ik probeer de rust in de ruimte te bewaren. Het is belangrijk om te weten dat ik niet medisch onderlegd ben. Ik zal geen inspraak hebben op medische adviezen van jouw zorgverlener. Wel kan ik je helpen om verheldering te vragen of te onderzoeken of er alternatieven zijn.

 

Hoe ziet een begeleidingstraject eruit?

 

- Kennismakingsgesprek bij jullie thuis

- Drie uitgebreide voorbereidende sessies op de baring bij jullie thuis. Het is een mix van denken en doen. Sessie 1 is gericht op verlangen. Sessie 2 op steun en sessie 3 op compassie. Ik geef informatie, we stellen jullie bevalwensen samen op en oefenen met het opvangen en ondersteunen van lichaamssignalen.

- Telefonisch en per app bereikbaar voor vragen, zorgen en overleg.

- Vanaf week 37 tot en met de geboorte van jullie kindje op wacht. (24/7 bereikbaar voor indien de baring start). 

- Continue aanwezigheid tijdens de bevalling vanaf het moment dat jullie dat wensen. Indien jullie het willen en ik mijn handen vrij heb, kan ik foto's/ korte filmpjes maken. 

- Een nagesprek in de kraamtijd waarin we terugblikken op de baring. Jullie krijgen een handgemaakt kraamcadeau. 

 

Het is mogelijk om tegen een aanvullen tarief van 100 euro een geboorteverhaal te ontvangen (alleen tekst). Als je van deze optie gebruik wilt maken, laat het me dan alsjeblieft weten tijdens de voorbereidende sessies. Vrouwen hebben tijdens de bevalling door de focus op hun lichaam minder ruimte in hun hoofd om na te denken en te onthouden. Het helpt je om in alle rust, nadien, het hele verhaal te kunnen lezen en te begrijpen wat er precies wanneer gebeurde. Daarnaast is het een geweldige herinnering voor de rest van jullie leven!

 

"Every year when we blow out the candles on our birthday cake we celebrate the remarkable day when our lives began."

Anne Verwaal


Ben je benieuwd hoe andere ouders Esli als doula hebben ervaren?