Geboortetrauma

Jij bent zoveel meer dan de reactie op wat je is overkomen.

 

 

Wat is dat: een nare, schokkende ervaring of trauma?

Je bent in verwachting of misschien net bevallen. Zwanger zijn, is voor veel vrouwen niet alleen een roze wolk. Je kan je door alle (hormonale) veranderingen fysiek en emotioneel uit balans voelen. Er kan plotseling iets veranderen in een zwangerschap of tijdens een geboorte. Dat kan je als heftig ervaren. Of misschien heb je het gevoel ervaren dat je geen grip had of niet in staat was om adequaat te reageren. Dit soort impact- of stressvolle gebeurtenissen kunnen traumatisch zijn.

 

Veel vrouwen ervaren een bevaltrauma. Je kunt denken aan verschillende ervaringen:

  • Een miskraam
  • Een vroeggeboorte
  • Plots medisch ingrijpen
  • Niet mogen of kunnen doen wat jouw lijf graag had willen doen
  • Het gevoel dat je aan je lot overgelaten werd
  • Een spoedkeizersnede
  • Gescheiden worden van je kind na de bevalling of keizersnede

 

Wat gebeurt er als je een trauma oploopt? De angst en spanning die je voelde tijdens het baren, wordt opgeslagen als 'gevaar' in het oudste en diepste deel van ons brein. Dat stuurt onze lichamelijke reacties aan, met het doel te overleven. Wanneer je een traumatische ervaring opdoet, wordt er een grote hoeveelheid energie geactiveerd om te vechten of te vluchten of als dat niet lukt, te bevriezen.

Wanneer je die energie niet kunt inzetten, blijft die opgeslagen in het lichaam en veroorzaakt verstoring en problemen. Zoals:

- het gevoel dat je jezelf niet bent

- nachtmerries of herbelevingen

- slapeloosheid of je juist vrijwel altijd moe voelen

- je alert, angstig, paniekerig of onveilig voelen

- je niet kunnen concentreren, snel geagiteerd of boos zijn

- hevige terugkerende emoties ervaren bij het terugdenken aan of vertellen over de bevalling of impactvolle gebeurtenis tijdens de zwangerschap

- gevoelloosheid, je staat 'uit'

 

 

Het lichaam weet ook hoe het deze energie langzaam kan ontladen, alleen is daar soms begeleiding bij nodig. Het is mogelijk om te herstellen van trauma. Lichaamsgerichte traumatherapie helpt je om op een zachte manier oude ervaringen te verwerken. Mensen ervaren hierna vaak meer levenslust en verbinding met zichzelf en met hun kindje.

 

Wanneer start je met lichaamsgerichte traumatherapie?

Wanneer je jouw bevalling of een ervaring uit jouw zwangerschap als schokkend, angstig of stressvol hebt ervaren, kan je zodra je opmerkt dat je er last van hebt al starten met traumatherapie. In de weken, maanden of jaren daarna kan dat ook nog. Je bent nooit te laat.

 

Er is één uitzondering, waarbij ik je geen volledige therapie sessie kan aanbieden om de energie te reguleren die het trauma heeft opgeleverd. Indien je negen weken of langer zwanger bent van een volgend kindje, staat jouw lichaam in verbinding met het zenuwstelsel van jouw kindje. Wanneer ik dan met jou werk en je begeleid om de trauma energie te ontladen, komt dat ook bij jouw kindje. Ik kan jouw kindje, zo diep in de buik, niet helpen om te reguleren en dus willen we niet dat die energie daar komt. Dat betekent niet dat ik niets voor je kan doen. We kunnen samen kijken naar hoe jij kunt gronden en ontspannen, welke sensaties in jouw lichaam je ervaart en welke emoties die oproepen, wat die je willen vertellen. Zo werken we met het reguleren van jouw lichaam en geest, zonder de hevige energie vrij te maken.

Wanneer je ervoor openstaat kunnen we gebruikmaken van visualisaties, muziek, afbeeldingen, meditaties, aanraking van het lichaam, ontspanningsmassage met behulp van een rebozo (geweven doek).

 

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Wanneer we alleen werken met een enkelvoudig trauma, zijn enkele sessie vaak al voldoende. 

Wanneer je in jouw jeugd bloot bent gesteld aan ontwikkelingstrauma, je niet veilig hebt gevoeld, gepest, buitengesloten of mishandeld bent, zullen er meer sessies nodig zijn om meer balans te ervaren.

 

Wat is verschil met andere therapievormen, zoals EMDR?

Somatic experiencing practitioner wordt je na een kopstudie van 3 jaar met daarin veel leersessies en supervisie. Voordat je mag deelnemen aan deze opleiding moet je beschikken over minstens een HBO-opleiding en ervaring in de begeleiding. Dit is dus geen korte cursus, maar een serieuze opleiding.

Het uitgangspunt vormt jouw fysieke reactie, het lichaam op een gebeurtenis en de emoties die je hebben geraakt. We gaan kijken wat ji hebt ervaren en wat het lichaam met het zenuwstelsel heeft opgeslagen. We kijken naar manieren om de impactvolle gebeurtenis te ontladen. Daarbij werken we kalm, zacht en stap voor stap. Als je ervoor openstaat, kunnen we ook werken met visualisaties en hulpbronnen. Nadat het lichaam heeft kunnen doen, wat het wilde doen, ontstaat er vaak ruimte voor andere betekenissen. Een baring is niet meer zo schokkend én een ervaring waarbij je ook andere emoties kan ervaren die eerst naar de achtergrond waren gedrukt. Zo kan je bijvoorbeeld meer kracht, vreugde, eenheid met je kindje of eigenwaarde voel.  Het verschil met andere cognitieve benaderingen is dat daarin vaak alleen het brein en ons denken wordt aangesproken. EMDR is een bekende behandeling bij trauma. Bij EMDR wordt de emotie van de herinnering losgekoppeld, waardoor de herinnering minder krachtig wordt.

 

"Ik voelde ruimte ontstaan." (vrouw, 34 jaar, zwanger van haar tweede kindje).